Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit

Uusimme osan Yaran kaivoksen maanalaisen hihnakuljettimen teräsrungoista

15.3.2023

Reilu vuosi sitten uudistimme Yaran Siilinjärven kaivoksen 1970-luvun lopulla käyttöönotetun KA1160-kuljettimen vetopään käyttölaitteiston. Nyt vuorossa oli kuljettimen maanalaisen osan kuljetinrungon uusiminen.

KA1160 kuljettaa murskattua kiveä karamurskaimelta päiväsiiloon, josta se siirtyy kuljettimella hienomurskaamoon. Maanalaisen osuuden pituus on noin 250 metriä ja siitä uusittiin nyt 117 metriä. Kuljettimen kapasiteetti on 2000 tonnia tunnissa.

Yaralla turvallisuus on ensiarvoisen tärkeässä asemassa ja tämän myötä turvallisuusvaatimukset ovat korkealla tasolla. Asennustyön turvallisuussuunnitelma ja riskinarvio tehtiin yhteistyössä ennen asennuksia ja tunnistetut riskit huomioitiin asennussuunnittelussa ja työmenetelmissä.

Yara uskoi Simetekin tarjoamaan rakenteeseen

Kuljettimen aiemmassa vaijerirakenteisessa rungossa oli omat hankaluutensa ja se alkoi olla käyttöikänsä loppupuolella, joten Yara päätyi vaihtamaan sen kiinteään, jäykkään runkoon.

– Vertailimme eri toteutusvaihtoehtoja ja Simetekin tarjoama toteutusratkaisu vaikutti uskottavalle. Halusimme jämäkkyyttä ja vahvuutta runkoon. Simetekin ratkaisu vaikutti tukevalle, eikä runkorakenteissa oltu liiaksi optimoitu raudan määrää. Uskomme, että kuljettimen runkorakenne on pitkäikäinen ratkaisu, Yaran projektipäällikkö Mikko Lappalainen kertoo

Simetek laserkeilasi kohteen ennen suunnittelua

Kuljettimen vanhasta rakenteesta oli rajallisesti dokumentteja saatavilla, joten Simetek laserkeilasi sen tunneliosuuden ja laati laitteen suunnitelmat keilausdatan pohjalta. Kohde oli sen verran haastava, että suunnitelmaa jouduttiin asennuksen osalta hieman miettimään uusiksi. Lappalaisen mukaan Simetekiltä kuitenkin reagoitiin jouhevasti muutostarpeeseen ja asennus sujui hyvin aikataulussa.

– Valittu ratkaisu vaikuttaa hyvältä ja projekti sujui hyvin. Myöhemmin on tarkoitus uusia myös loput kuljettimesta. Uskomme, että kuljetin palvelee meitä pitkään, Lappalainen toteaa.