Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Yaran kaivosalueen kuljetin.

Simetek modernisoi Yaran kaivosalueen suurimman kuljettimen

26.11.2021

Yaran Siilinjärven kaivoksen 1970-luvun lopulla käyttöönotettu KA1160-kuljetin vaati uudistusta, siinä oli vielä käytössä alkuperäiset vetopään vaihteistot ja voimansiirto. Simetek Works toteutti modernisointiprojektin mekaniikkasuunnittelusta asennukseen.

KA1160 kuljettaa murskattua kiveä karamurskaimelta päiväsiiloon, josta se siirtyy kuljettimella hienomurskaamoon. Nousukorkeutta kuljettimella on noin 75 metriä maan alta siilon huipulle ja pituutta noin 390 metriä. Kuljettimen kapasiteetti on 2000 tonnia tunnissa.

”Kyseessä on tuotantolaitoksemme suurin kuljetin, modernisoinnin näkökulmasta teknisesti vaativa kohde kaksoiskäyttöineen. Oli mukava nähdä, että paikallinen toimittaja pystyi tarjoamaan ja toteuttamaan toimivan ratkaisun”, Yaran kunnossapitopäällikkö Anssi Pietarinen iloitsee.

Laitteesta modernisoitiin vetopää, eli käytännössä siihen tuli kaksi uutta vaihdetta sekä uudet pedit vaihteille ja sähkömoottoreille. Toisen vaihdelaatikon rinnalle valmistettiin lisäksi hoitotaso helpottamaan kunnossapitoa.

”Modernisoinnin suunnittelu vaati lujuuslaskentaa ja vaihteiden uudelleenmitoituksen, jotta laite kestää nykyisen kuormituksen ja mahdollisen kapasiteetin noston. Ennen suunnittelua kuljettimen vetopää laserkeilattiin, jotta keilausdatan pohjalta päästiin suunnittelemaan muutoskuvat”, suunnittelupäällikkö Pasi Knuuttila Simetekiltä kertoo.

Asennus toteutettiin tiukassa aikataulussa

Simetekin suunnittelija Matti Hirvonen suunnitteli vetopään uudet osat ja toimi projektissa myös asennustyönjohtajana.

”Pystyin tekemään nopeita päätöksiä asennusvaiheessa, kun toimin itse sekä suunnittelijana että asennustyönjohtajana. Tiesin kuviakin katsomatta mikä on seuraava työvaihe. Myös mitat olivat hyvin ulkomuistissa, joka vei asennusta sujuvasti eteenpäin”, Hirvonen sanoo.

Avainasemassa asennuksen onnistumiselle oli hyvä valmistautuminen. Hirvonen kokosi kaikki tarvittavat tarvikkeet jo edellisellä viikolla eikä asennuksen aikana tullut yhtään turhaa osanhakureissua konepajalle.

Asennus vaati myös tiukan aikataulutuksen. Viikon aikana piti purkaa vanhat laitteet pois ja asentaa uudet tilalle. Hirvonen kiittelee, että asennuksessa oli mukana hyvä työryhmä. Asennusporukan kesken oli hyvä henki ja keikasta jäi positiivinen kuva kaikille.

”Olin itsekin samalla tavoin pultteja kiristämässä ja tulityövahtina kuin muutkin. En vain seisoskellut kädet selän takana valkea kypärä päässä”, Hirvonen naurahtaa.

Myös Yaran projektipäällikkö Mikko Lappalainen kiittelee sujuvaa asennusta. Se ei vaatinut häneltä kovin paljon huomiota, ja hän pystyi keskittymään muihin projekteihin.

”Kaiken kaikkiaan modernisoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa otettiin meidän toiveet ja näkemykset huomioon kiitettävästi. Haimme yhdessä sopivan toteutusratkaisun. Toki toimintaympäristömme ja tapamme ovat tuttuja Simetekille, joka auttoi asiassa.”

”Mekaniikkasuunnittelu sujui Simetekiltä erinomaisesti”

Anssi Pietarinen kertoo investoinnin taustoista, että vanhan laitteiston elinkaari oli jo lopussa. Ylläpitokustannukset olivat kasvaneet niin korkeiksi, että Yara näki järkeväksi investoida uuden kuljettimen vanhan tilalle. Myös luotettavuuden ja turvallisuuden lisääminen sekä pienemmät kunnossapitokustannukset painoivat vaakakupissa.

Kuljettimeen haluttiin samalla lisätä taajuusmuuttajat, jotka antavat mahdollisuuden hihnanopeuden määrittämiseen. Niiden myötä päästiin eroon myös nestekytkimistä. Taajuusmuuttajien myötä myös laitteen huollettavuus parani ja tarvittaessa kuljettimen kapasiteettiä pystytään lisäämään hihnanopeutta kasvattamalla.

”Kuljettimen mekaniikkasuunnittelu sujui Simetekiltä erinomaisesti. Heidän tarjoamansa tekninen ratkaisu miellytti meitä. Se on plussaa, että heiltä löytyy konepajasta saman katon alta oma suunnitteluosasto. Silloin palvelu on yleensä myös kustannustehokasta ja asiakkaalle päin läpinäkyvää. Tiedämme koko ajan mitä tapahtuu ja missä mennään”, Pietarinen kiittelee.

Hän pitää myös siitä, että Simetek pystyy hoitamaan koko ketjun ilman alihankintaa. Pajalta löytyy koneistus-, hitsaus-, särmäys- ja tarvittaessa polttoleikkausmahdollisuus. Simetekin oma asennusporukka ja työnjohto tuo Pietarisen mukaan osaltaan kustannustehokkuutta, laatua ja turvallisuutta asennuksiin.

”Projekti meni aikataulullisesti nappiin. Pieniä detaljimuutoksia tehtiin asennuksen aikana, mutta nekin onnistuivat hyvin. Simetekin ja sähköurakoitsijan yhteistyö oli myös saumatonta. Pääsimme aikataulussa koeajamaan laitetta. Kokonaisuus on kiitettävä suoritus”, Pietarinen kuvailee.

Hän on tyytyväinen myös siihen, että Simetekiltä tulee tarjoukset aina ajallaan, ja ne ovat tarjouspyynnön mukaisia. Niihin on valmistauduttu hyvin.

”Simetek on ollut hyvä toimittaja meille tässä lähellä. He ovat tarvittaessa puolen tunnin päästä soitosta paikalla. Se tuo joustavuutta ja tehokkuutta työskentelyyn. Pienet hommat saadaan nopeasti liikenteeseen”, Pietarinen toteaa.