Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Reunakiskot.

Välisakeuttimen reunakiskojen toteutus vaati Simetekiltä osaamista mankeloimisesta ja laserkeilauksesta

9.12.2021

Simetek toteutti uudet reunakiskot ja vetovaunun talkin välisakeuttimeen Elementis Mineralsin Outokummun talkkitehtaalle.

Yhteistyö alkoi loppukesästä 2020, kun Elementiksen Outokummun tehtaalla ilmeni tarve uusia välisakeuttimen reunakiskot ja vetovaunu, jotka olivat jo käyttöikänsä lopussa. Simetekin laatiman esisuunnittelun pohjalta käynnistyi uusien kiskojen valmistus ja laadittiin asennussuunnitelma projektin toteuttamiseksi.

Välisakeutin on noin 50 metriä halkaisijaltaan oleva pyöreä allas, johon ajetaan talkin raaka-ainetta pumpuilla. Sakeuttimen ulkoreunaa kiertää reunakisko, jota pitkin kulkee sekoitinharaa pyörittävä vetovaunu. Vaunussa puolestaan on hammasratas, joka vastaa reunakiskon yläreunaan hitsattuun teräsketjuun.

Kiskojen aihioita taivutettiin mankeloimalla

”Suunnittelija Matti Hirvonen kävi projektin aluksi laserkeilaamassa välisakeuttimen, jotta saimme tarkat tiedot vanhojen kiskojen mitoista, kiskojen pyöreydestä sekä pinnan tasaisuudesta, jolla kisko kulkee. Keilausdatan perusteella suunnittelimme ja valmistimme uudet kiskot sekä vetovaunun uuden rungon. Keilausdatasta saimme myös asennuskorkeuden uusille kiskoille, jotta kaikki pinnat ovat samassa korkeudessa”, projektipäällikkö Ville Kinnunen kertoo.

Uuteen vetovaunuun tuli parannuksia muun muassa säätöpyörien rakenteeseen, sijaintiin sekä säädettävyyteen. Vaunusta saatiin samalla kevyempi.

Kiskon aihiot tulivat konepajalle 12 metriä pitkinä palkkeina. Niiden taivuttaminen oikealle säteelle vaati Kinnusen mukaan erityistä osaamista paksujen palkkien mankeloinnista sekä lämpöoikaisusta.

”Kun palkkia lämmittää tietyistä paikoista, sen saa kaareutumaan oikeaan suuntaan. Sitä ei kirjasta opi, vaan konepajamme konkarit ovat oppineet näkemään silmämääräisesti mistä kohdasta palkkia pitää lämmittää, jotta se parin metrin päästä kääntyy tiettyyn suuntaan.”

Yhteistyö oli sujuvaa

Simetekin ja Elementiksen yhteistyö oli sujuvaa alusta asti. Simetekillä tiedettiin projektin jokaisessa vaiheessa, mitä asiakas haluaa. Elementis puolestaan pystyi luottamaan siihen, että Simetek voi toiveet toteuttaa.

Reunakiskojen asennus sujui ilman yllätyksiä. Simetek teki töitä kahdessa 12 tunnin vuorossa, joissa molemmissa oli viisi miestä. Työryhmällä säilyi hyvä tekemisen meininki, vaikka taivaalta tuli välillä räntää ja vettä.

”Tilaajalle kiitos hyvistä taukotiloista ja asennuspuitteista. Tämä oli todellinen mallireissu. Yhteydenpito sujui hyvin ja asiakas oli tehnyt pyydetyt valmistelut hyvin, jotta pääsimme aloittamaan asennustyöt heti, kun pääsimme paikan päälle”, Kinnunen kiittelee.