Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Lämmönvaihtimen päätylevyjen koneistus.

CNC-ohjattu aarpora mahdollistaa monimuotoisten kappaleiden käsittelyn

23.4.2021

Simetekillä on käytössä CNC-ohjattu avarruskone eli aarpora, joka mahdollistaa isojen ja painavien metallikappaleiden työstämisen.

Aarporalla voidaan porata, kierteyttää, oikaista, jyrsiä ja koneistaa erilaisia tuotteita sekä ajaa reikälinjoja suoriksi. Esimerkkejä lopputuotteista ovat taittorummut, akselit, kulutusmateriaalit, telat ja ruuvit sekä uudet ja kunnostettavat koneen osat.

”Pääasiassa teemme uutta mutta välillä korjataan vanhaakin. Esimerkiksi Yaran kaivokselta tulee vanhoja koneiden osia korjattavaksi, jotka hitsarit täyttöhitsaavat ja minä koneistan uudelleen”, koneistaja Henri Takkunen Simetekiltä kertoo.

Painavin kappale, jota Simetekin aarporalla (TOS WNH 13.8) voidaan käsitellä on 12 000 kiloa. Käsiteltävien kappaleiden mitat määräytyvät aarporan liikelaajuuksien mukaan. Käytännössä koneessa on kolme akselia, X, Y ja Z, joiden mitat ovat 3500 mm (X), 2500 mm (Y) ja 1250 mm (Z). Kone mahdollistaa monimuotoisten kappaleiden koneistuksen vähillä kiinnityksillä.

Käsittelyn tarkkuus määräytyy asiakkaalta saatujen toleranssien mukaan. Koneella on mahdollista tehdä esimerkiksi reikiä pienimmillään sadasosamillien tarkkuudella, suurimmillaan reiän koko on Takkusen mukaan jokusen metrin verran.

”Heidenhein ohjelmisto on ollut helppo käyttää. Olen käyttänyt myös manuaalista aarporaa ja siihen verrattuna laitteessa ei ole muuta eroa kuin, että se on tietokoneohjattu. Manuaalisessa koneessa joutuu säätöjä tekemään käsiveiveillä ja -vivuilla, tässä säädöt ohjelmoidaan”, Takkunen täsmentää.

Simetekin erikoisosaamista on osakomponenttien ja -kokoonpanojen koneistukset sekä korjauskoneistukset, jotka se toteuttaa asiakkaan toiveiden mukaan. Koneistuspalvelut onnistuvat muutamasta kappaleesta isompiin sarjoihin.

Tutustu Simetekin koneistuspalveluihin.