Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Huollettu vaihdelaatikko.

Vaihdehuollot sopimushuolloista hälytyskeikkoihin

1.12.2020

 

Simetek tarjoaa vaihdelaatikoiden huoltoa sekä pikatöinä että suunniteltuina vuosihuoltoina.

Simetekiltä on saatavissa täyden palvelun huoltopaketti vaihdelaatikoille: käymme tarvittaessa irrottamassa vaihdelaatikon, huollamme sen ja asennamme laitteen takaisin paikalleen. Huollon yhteydessä osat mitataan ja tarkastetaan sekä tarvittaessa vaihdelaatikko pintakäsitellään uudelleen.

”Osa vaihdehuolloista on ennalta sovittuja ja osa kiiretapauksia, jos vaihdelaatikosta on esimerkiksi särkynyt jotain”, huoltoasentaja Ringo Markkanen Simetekiltä toteaa.

Huoltoon tulevien vaihdelaatikoiden kirjo on valtava. Niitä on eri kokoisia ja moneen eri käyttötarkoitukseen tarkoitettuja. Esimerkiksi hihnakuljettimien päissä oleva veto toteutetaan tyypillisesti vaihdelaatikon avulla. Vaihteita käytetään myös monenlaisten murskien ja karojen pyörittämiseen.

Pikahuoltoja kahdessa vuorossa

Kaivoksilla, louhoksilla tai esimerkiksi energialaitoksilla voi vaihdelaatikon vioittumisen vuoksi tulla tilanne, jossa materiaalivirta uhkaa ehtyä tai katketa. Tällöin laitteella on kiire takaisin hoitamaan tehtäväänsä.

”Vaihdelaatikolla voi olla todella kiire. Varsinkin, jos ei ole käytettävissä varalaitetta”, Markkanen arvioi.

Simetekillä tehdään huoltoja kahdessa vuorossa, jos asiakas tarvitsee vaihdelaitteen pikaisesti takaisin. Markkanen kertoo esimerkin eräälle asiakkaalle tehdystä vuotavan vaihdelaatikon pikahuollosta. Laitteelle tehtiin alle viikossa täydellinen huolto laakerointeineen, tiivistyksineen, pesuineen ja maalauksineen. Vaihdelaatikko painoi noin 5 000 kiloa ja laakereita siinä oli 46 kappaletta.

Vaihdelaatikon huolto räätälöidään asiakkaan tarpeisiin

Huoltotoimenpiteet suunnitellaan aina asiakkaan kanssa yhteistyössä. Tyypillisesti vaihdelaatikoille tehdään kuntotarkastus sekä perushuolto, jossa osat pestään sekä laakerit ja tiivisteet vaihdetaan.

”Huollon yhteydessä varmistetaan, että vaihde ylipäätään kannattaa vielä kunnostaa. Olemme asiakkaaseen yhteydessä, jos vaihteen sisältä on särkynyt jotain sellaista mitä ei saa varaosana alkuperäiseltä valmistajalta tai vaihteen huollon kustannukset verrattuna uuden hankintahintaan ovat liian korkeat. Kerromme tilanteen ja käymme läpi vaihtoehdot”, Markkanen kertoo.

Iso osa vaihdelaatikon huoltoa on raportointi. Raportissa kuvataan vaihdelaatikon kunto ennen huoltoa ja sen jälkeen. Dokumentaation ansiosta asiakkaalle jää kirjallinen dokumentaatio vaihdelaatikon huoltotoimenpiteistä ja vaihteen kunnosta. Tämän dokumentaation ansiosta asiakas pystyy suunnittelemaan seuraavan tarvittavan ajankohdan vaihteen huollolle tai jopa vaihteen elinkaaren loputtua uuden vaihteen hankinnan ajankohdan.