Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Laserkeilaus.

Laserkeilaus teräsrakenteiden suunnittelussa

28.5.2018

Laserkeilaus toimii erinomaisesti suunniteltaessa uusia teräsrakenteita vanhojen rakenteiden sekaan.

Puuttuvatko tehdasrakennuksesi piirustukset tai onko tiloihin tehty muutoksia jälkikäteen? Tarvitsetko tiedon esimerkiksi katossa olevien putkien tai palkkien koosta? Keilauksen ansiosta ei tarvita mittanauhaa ja voidaan mitata sellaisetkin kohteet, joihin ihminen ei ylety. Keilaus minimoi myös mittavirheet.

Mitä laserkeilaus on?

Laserkeilaus on menetelmä, jonka avulla olemassa olevat rakenteet voidaan luoda 3D-kuvaksi. Käytännössä se on etäisyyksien mittaamista. Laite mittaa omasta lähtöpisteestään etäisyydet ympärillään oleviin asioihin. Syntyvistä mitoista pystytään mallintamaan pistepilvimalli, josta hahmottuvat kohteen muodot.

Työ alkaa sillä, että keilaimelle määritellään asetukset missä ollaan keilaamassa ja pitääkö esimerkiksi valoisuuksia ottaa huomioon. Laitteelle voidaan myös kertoa, kuinka pitkää matkaa halutaan mitata. Laite keilaa maksimissaan 130 metriin asti.

Keilain pyörii oman akselinsa ympäri ja mittaa kohteen pyörivällä linssillä, joka heittää laservalon ympärilleen. Laitteen keräämä data avataan tietokoneella ja eri pisteistä otetut skannaukset yhdistetään yhdeksi isoksi pistepilveksi. Jos halutaan esimerkiksi mitata säiliö, se tulee keilata useista suunnista, muuten keilain näkee saman kuin ihminenkin yhdestä suunnasta.

Laite ottaa myös panorama-valokuvat kohteesta, joiden avulla pystytään jälkikäteen tarkastelemaan, minkälaista tilassa on oikeasti ollut. Kuvasta pystytään hyvin jälkikäteen varmistamaan esimerkiksi putkien paikat.

Laserkeilaus on niin tarkkaa, että käytännössä niinkin pienet elementit kuin pultinkannat ovat nähtävissä mittauksen myötä syntyneestä pistepilvestä.

Millaisissa projekteissa Simetek käyttää laserkeilausta?

Käytämme laserkeilausta esimerkiksi teräsrakenteiden, säiliöiden kansien, hoitotasojen, kulkuteiden, putkistolinjojen, kuljettimien ja materiaalinsyöttöjärjestelmien sekä erilaisten tuotannollisten rakenteiden ja laitteiden suunnitteluun.

Tarjoamme laserkeilausta osana suunnittelupalveluitamme, koska haluamme palvella asiakkaitamme kokonaisvaltaisesti. Keilauksen ansiosta ei tule mittavirheitä ja rakenteiden nykymuoto nähdään ilman vanhoja piirustuksia. Laserkeilauksen mittausdatasta on helppoa esimerkiksi katsoa, millainen hoitotaso mahtuu vanhojen rakenteiden sekaan.

Laserkeilauksen mittausdatasta syntyvän pistepilvimallin avulla katsomme myös mistä löydämme tarvittavat liitospinnat uusille teräsrakenteille.

Mittauksissa käytämme FARO Focus 3D X 130 -laserkeilauslaitetta.

Miten laserkeilausprojekti etenee?

Määrittelemme asiakkaan kanssa aluksi mittauksen tavoitteet ja käymme tutustumassa kohteeseen. Poistamme alueelta kaiken turhan, mikä voi haitata keilausta, kuten työkalut ja likakerroksen. Sen jälkeen laserkeilaamme tilan.

Keilaus ja datan käsittely tietokoneella onnistuu noin päivässä siihen pisteeseen, että sitä voidaan suunnittelussa hyödyntää. Tämän jälkeen voimme aloittaa tilan esisuunnittelun ja suunnittelun.

Monet kaukana sijaitsevat asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä siihen, että mittaus onnistuu kerralla paikan päällä.

Tutustu suunnittelupalveluihimme…

Ota yhteyttä!

Lisätietoja:

Jukka Holopainen
vanhempi suunnittelija
Simetek Oy
Puh. 050 501 7838
jukka.holopainen(a)simetek.com