Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Polttoleikkaus.

Hienosädeplasmaleikkauskone tehostaa Simetekin tuotantoa

4.2.2022

Simetek hankki viime vuonna uuden hienosädeplasmaleikkauskoneen (Thermcut CD3500), jota käytetään terästen leikkaukseen, jotka menevät jatkojalostettavaksi koneistukseen ja hitsaukseen – tai suoraan leikkeenä asiakkaalle. Koneen hankinta liittyy mittavaan kehityshankkeeseen, joka konepajassa on meneillään.

   

Hankitussa laitteessa on samassa paketissa ominaisuudet sekä poltto- että hienosädeplasmaleikkaukseen. Polttoleikkausta käytetään paksumpien rakenneteräslevyjen ja kulutuslevyjen leikkaamiseen. Hienosädeplasmalla taas pystytään leikkaamaan ohuempia rakenneteräslevyjä nopeammalla leikkausnopeudella kuin polttoleikkauksella on mahdollista. Lisäksi plasmalla pystyy leikkaamaan muun muassa ruostumattomia- ja panssariteräksiä, joihin polttoleikkaus ei pysty.

– Hienosädeplasmaleikkauskone käyttää erilaisia, itse säätelemiään kaasuja levyjen leikkaukseen. Tällöin leikkausjäljestä tulee siisti. Kone osaa lisäksi optimoida oikean leikkausnopeuden kullekin materiaalille ja ainevahvuudelle. Polttoleikkauskonsoli puolestaan käyttää leikkaavina kaasuina happea ja propaania, Simetekin toimitusjohtaja Timo Roivainen kertoo.

   

Oma polttoleikkauskone auttaa työvaiheiden ennakoimisessa

Polttoleikkauskoneella on mahdollista leikata 150 mm paksuja levyjä, kun taas plasman leikkauskyky rajoittuu rostereissa noin 45 mm ja mustassa teräksessä noin 60 mm. Suurin mahdollinen leikattava arkkikoko on 2500 x 6000 mm. Tällä hetkellä Simetekin levyvarasto kattaa rakenneteräslevyt 1–80 mm ja haponkestävät levyt 1–35 mm sekä suuren määrän muita erikoisteräksiä. Varastoa lisätään kysynnän ja tarpeen mukaan.

Laitteessa on viisteleikkausominaisuus, joka vaikuttaa välillisesti myös siisteyteen ja turvallisuuteen. Ominaisuuden ansiosta pyritään välttämään viisteiden hiomis- tai koneistustyötä. Tällöin tuotantotilat säilyvät siistimpänä ja hitsareiden työergonomia paranee.

   

Hienosädeplasmaleikkauskone on CNC-ohjattu ja yhteydessä konepajan verkkoon. Työnjohtaja nestaa eli tekee leikeohjelmat koneelle. Käytännössä hän sijoittelee leikkeet levylle ja levyt etenevät sen jälkeen leikkaukseen. Koneessa on merkkausominaisuus, joka mahdollistaa omien särmäysmerkkien ja kierrereikien merkkien lisäämisen.

– Kone tehostaa tuotantoamme: sen leikkausnopeudet ovat nykyaikaiset ja tiedämme täsmälleen, milloin leikkeet ovat valmiit seuraavaan työvaiheeseen. Koneen olemassaolo mahdollistaa vastaamisen asiakkaiden pikaisiinkin tarpeisiin, Roivainen toteaa.