Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Vaununvetolaite.

Simetekin valmistaman junavaunun vetolaitteen avulla parannettiin turvallisuutta Kratonin tehtaalla

7.12.2020

 

Simetek suunnitteli, valmisti ja asensi junavaunun vetolaitteen Kraton Chemical Oy:n Oulun tehtaalle. Lisäksi kokonaistoimitukseen kuuluivat sähköautomaatio- ja maanrakennustyöt.

Raakamäntyöljyä Kratonin tehtaille kuljettavat junavaunut liikkuvat kahden vaunun letkoissa, joissa on tyypillisesti kaksi säiliötä vaunua kohden. Kun ensimmäinen säiliö on tyhjennetty, täytyy letkaa liikauttaa, jotta seuraava säiliö osuu purkupisteelle. Aiemmin vaunuja liikuteltiin pyöräkoneen avulla, mutta se oli riskialtista, kallista ja hankalaa.

”Vetolaitteen perimmäinen tarkoitus on, että vaunujen paikkaa voidaan säädellä eikä tarvitse odotella ulkopuolista apua”, projektipäällikkö Ville Kinnunen Simetekiltä kertoo.

Simetek suunnitteli ja valmisti veto- eli vinssikoneikon sekä sen teräsrakenteet, kuten vetovaijerin rummut, apuvaunun ja vaijeriradan. Lisäksi Simetek valmisti koneikon ympärille suojakatoksen. Kokonaisuuteen kuului myös maanrakennustöiden ja valutöiden suunnittelu sekä vinssin paikan mitoitus.

”Halusimme parantaa purkualueen turvallisuutta. Toivoimme, että uusi laitteisto olisi helppo ja nopea asentaa, ja että se olisi varmatoiminen. Simetek onnistui tavoitteissa hyvin”, kunnossapitopäällikkö Riiko Ahonen Kratonilta toteaa.

Projektissa tehtiin yhteistyötä monien eri toimijoiden kanssa: paikallinen rakennusliike hoiti elementtien asennuksen sekä valutyöt ja SEW-EURODRIVE Oy teki sähkö- ja automaatiosuunnittelun ja toimitti vaihdelaatikot.

”Saimme toimeksiannon ja lähtötiedot Simetekiltä. Lähtötietojen avulla mitoitimme järjestelmässä käytetyt käyttölaitteet ja planeettavaihteet. Yhteistyö Simetekin kanssa sujui hyvin, kuten aina aiemminkin. Simetek on ollut meille hyvä kumppani jo yli 10 vuoden ajan”, aluemyyntipäällikkö Petri Poimaa SEWiltä kertoo.

SEW ja Simetek toteuttivat yhteistyössä myös laitteen etävalvonnan. Paikallinen sähköyritys teki automaatiolaitteistojen ja vaihteiden kytkennät paikan päällä.

Koeajot toteutettiin omassa hallissa

Projekti alkoi Simetekin tekemällä kartoitusreissulla Kratonin tehtaalle kevättalvella 2019. Sen jälkeen alkoi suunnittelu ja konepajavalmistukset. Hieman viivästystä syntyi, kun projekti piti laittaa Kratonin pyynnöstä tauolle.

”Projekti haluttiin omista projektinhallinnallisista syistämme siirtää seuraavalle vuodelle. Simetekillä suhtauduttiin viivästykseen ymmärtäväisesti”, Ahonen toteaa.

Alkukesästä 2020 projektille näytettiin jälleen vihreää valoa ja sitä pystyttiin jatkamaan suunnitellusti. Konepajatyöt olivat siinä vaiheessa jo valmiit ja laitteistoa päästiin asentamaan.

”Teimme ensimmäiset koeajot omassa hallissamme. Meillä on onneksi niin paljon hallitilaa, että pystyimme testaamaan laitteiston lopullisessa koossa. Junavaunuja emme kuitenkaan sisälle tuoneet”, Kinnunen naurahtaa.

Mittatilaustyönä toteutettu kokonaisuus

Junavaunun vetolaite räätälöitiin asiakkaan toiveiden mukaan mittatilaustyönä. Se vaati mekaniikkasuunnittelulta esitietojen, kuten liikuteltavien massojen ja matkojen, soveltamista käytäntöön.

Kinnusen mukaan asennus oli helppo toteuttaa, koska työhön oli valmistauduttu hyvin ja se oli suunniteltu hyvin. Ei ollut tarvetta tehdä kiirehankintoja paikan päällä. Kinnunen arvelee, että junavaunun vetolaite on tuotteena sellainen, että vastaava laite on helppo soveltaa muuallekin.

”Simetek teki hyvää työtä Kratonille. Yhteistyö sujui hyvin ja joustavasti”, Ahonen kiittää.