Uutiset

Tutustu toteuttamiimme projekteihin ja
viimeisiin kuulumisiimme!
Referenssit
Lyjyhitsaus.

Lyijyhitsaus parantaa laitteiden kestävyyttä

23.6.2020

Valmistimme märkäsähkösuotimen pohjakartion Yara Suomi Oy:n rikkihappotehtaalle Siilinjärvelle. Sen avulla korjataan vanhaa olemassa olevaa suodatinta, eli vaihdetaan kulunut pohjakartio uuteen. Kulutuskestävyyttä laitteelle haettiin vuoraamalla kartion sisäpuoli lyijylevyllä.

Työ käynnistyi asiakkaan tarpeesta. Kävimme katsomassa kohteen ja käynnistimme projektin suunnittelun, kuvat asiakkaalla olivatkin jo ennestään.

Materiaalihankintojen jälkeen aloitimme kartion valmistuksen konepajatyönä mustasta teräksestä (S355J2G3). Valmistus piti sisällään levynleikkausta, särmäystä ja mankelointia sekä kokoonpanohitsausta. Kartioon tuli myös yksi pulttilaippa, joka tehtiin polttoleikkauksen yhteydessä ennen kokoonpanohitsausta.

”Kun kokoonpano oli muuten valmis, ryhdyttiin kartion sisäpintaa lyijyttämään”, projektipäällikkö Ville Kinnunen Simetekiltä kertoo.

Lyijyhitsauksella kuorman ja kulutuksen kestävyyttä

Kartio päädyttiin lyijyttämään useammastakin syystä. Ensinnäkin laite, johon pohjakartio vaihdetaan, oli alun perin lyijyvuorattu sisäpuolelta. Lyijyhitsaamalla uudesta kartiosta saatiin yhteneväinen vanhan kartion kanssa.

Kinnusen mukaan lyijyhitsaus saa lisäksi kartion kestämään kuormia ja kulutusta paremmin kuin muovi- tai lasikuitupinnat, joita myös vastaavissa kohteissa käytetään. Yaran suotimessa rikkihapon happamuus ja melko kova virtaus asettivat korkeat vaatimukset laitteen erityiselle suojaukselle.

”Lyijy on lisäksi halvempi vaihtoehto kuin erikoisteräkset, joita myös käytetään kovan kulutuksen kohteissa. Lyijytys on kustannustehokkuudeltaan paras vaihtoehto.”

Konepajatöiden osuus projektista oli vain noin kaksi viikkoa. Lyijytys on siihen verrattuna huomattavasti hitaampaa. Kyseisen kartion lyijyhitsaukseen menee Kinnusen mukaan työparilta kokonaisuudessaan noin kuukauden verran aikaa.

Kartion valmistus on poikinut lisätyönä Yaralta myös kartion asennustyön, se tullaan toteuttamaan vuosihuollon yhteydessä syksyllä 2020.

Lue lisää lyijyhitsauspalveluistamme!